top of page

ESPAI EN CUSTÒDIA - L'HORT DEL SAFAREIG

Som a les hortes de Montferri, una plana al·luvial formada pel riu Gaià. A l’Hort del Safareig, els responsables de la cerveseria de Les Clandestines, des de ja fa uns quants anys, hi cultivem una planta ben especial, el llúpol. De manera natural, a la conca del Gaià viu a l’ombra d’arbres i arbusts del bosc de ribera, des de quasi el naixement i fins pràcticament la desembocadura. És una planta enfiladissa perenne, que cada any, quan arriba la tardor, s’asseca la part aèria i sobreviu l’arrel, que anomenem rizoma. De llúpol, se’n cultiven un gran nombre de varietats per aprofitar-ne els olis i les resines, ja que contenen àcids que són bacteriostàtics i donen a la cervesa, aromes i l’amargor característica.

 

Mitjançant un acord de custòdia del territori, hem iniciat una col·laboració entre Les Clandestines i La Sínia. De les propostes d’aquest acord, en destaquen dues. Per una banda, i aprofitant els pals llargs del cultiu del llúpol, hem col·locat diverses caixes-niu per tal que uns mamífers ben peculiars, els rat-penats, trobin un refugi segur. I per altre costat, hem impulsat la cervesa La Sínia, una cervesa artesanal i de custòdia, els beneficis de la qual es destinen a projectes de conservació de la biodiversitat de l’àmbit fluvial del riu Gaià.

 

ELS RATPENATS

 

Al capvespre, amb les darreres llums del dia dels mesos de primavera i estiu, es quan podem observar els primers ratpenats, que surten dels seus refugis per a capturar insectes. Són els únics mamífers capaços de volar i gràcies als ultrasons que emeten, crits d’ecolocalització a freqüències altes, poden orientar-se i capturar les seves preses. A Catalunya hi viuen 28 espècies de rat-penats, dividides en tres famílies: els ratpenats típics, els ratpenats de ferradura i els ratpenats cua-llargs. Amb les caixes-niu que hem instal·lat al capdamunt dels pals del cultiu del llúpol, volem afavorir la presència i conservació d’aquest animal tan especial. Podeu trobar més informació sobre els ratpenats a la pàgina web: www.ratpenats.org

 

ETIQUETA CERVESA LA SINIA 4 impressio di
00_Clandestines-FonsColor.png
bottom of page